Designlampor – traditionella och moderna

 

Ljusets Skönhet

Det finns mycket skönhet i ljus. Där funktion och form möter varandra vilket skapar en fantastisk atmosfär som kan stärka vårt välbefinnande. Men det kan vara svårt att hitta den rätta belysningen, det är så många olika saker som man ska hålla koll på.

Beroende på var i rummet man placerar sin lampa så kan detta skapa olika former av feng shui. Detta kanske är något hokus pokus, men vi vet faktiskt inte vad det betyder för något. Energier i rummet sägs att det kan påverka ens humör. Jag vet inte hur det är med er men om jag känner att jag kan få humörsvängningar om möblerna ställer sig på ett annorlunda vis.

Men förstås så kanske detta bara är ljuset. Ett mörkt rum kan nog med stor sannolikhet göra så vi mår sämre, vilket perfekt kan lösas med att investera i ett par Designlampor. Den rätta belysningen kan göra stor skillnad., tänk bara hur solljuset kan påverka hur man mår. Desto mer naturligt ljus man får in i rummet desto bättre mår man. Det är nog det som kallas ljusterapi.

Men jag tänker också på oss som inte har möjligheten att få in så mycket naturligt lju. Vi som bor i en trång liten etta i stockholm (eller var det än är) och känner sig inträngd i dessa mörka vrår. Genom att använda sig av lampan kan det göra skillnad. Detta kanske låter basalt, såklart gör det skillnad! Men olika lampor hjälper på olika vis.

Man ska tänka efter hur man vill att rummet ska lysas upp. Vill man ha ett ljus som formar sig av en glödlampa som en klassisk PH-lampa gör, eller vill man ha ett ljus som man själv kan anpassa, jag tänker såklart på Philips hues elektroniska lampor som kan anpassa ljuset i rummet med ett enkelt knapptryck på din telefon eller om man kopplar den ihop med alexa, som man kan styra den med sin egen röst.

Designlampor ger bättre ljus

Tidlöshet eller modernitet?

Det är en intressant fråga om man blir tvungen och välja mellan tidlös design eller teknologi som kan göra att hemmet smartare. Man kanske över huvud taget inte är tvungen till att välja utan kan rätt och slätt kombinera dessa två former för att göra hemmet smartare. Detta skulle vara intressant att undersöka vidare, kanske du som läsare har någon idé?

Det finns en hel del intressanta designers som gör tidlösa lampor, ett land som många och även jag vänder blickarna till är Danmark. Ett land som har kring 100 års erfarenhet med deras design på ljus. Det är nästan som att det är någon magisk ljus konst som skapas när man kikar på de danska lampor som skapats under det senaste decenniet. Det är något visst med dem, en tidlöshet med deras mjuka former i harmoni med deras naturmaterial som de använder. Jag tror det är det som gör att det bli intressant.

Frågan kvarstår dock om detta är något som kommer vävas in med den coola teknologin som kommer mer och mer in i vårt samhälle. Eller om det finns en vilja att behålla den tradition som finns i ljuset idag och som har funnits i alla tider. Man kan ju se på många lampor att man vill försöka imitera det gamla glödlamporna, för att få det där varma ljuset.

You may also like