Vad är egentligen ett 18650 batteri?

Vad är egentligen ett 18650 batteri?

Ett 18650 batteri är ett cylindriskt, uppladdningsbart litiumbatteri, så kallat Litium-ion batteri (förkortas Li-ion). Måtten är ca 65 mm långt och 18 mm brett. Till skillnad från vanliga AA batterier är ett 18650 batteri större, tyngre, starkare och har en betydligt högre kapacitet, något som ibland krävs i bland annat kraftfulla lampor och annan typ av elektronik. Köp ditt 18650 batteri hos Batterionline.se!

Vad kan jag använda ett 18650 batteri till?

Det finns många användningsområden för 18650-batterier. Ficklampor, e-cigaretter, och även elektriska bilar använder 18650-batterier! Exempelvis använder Tesla 7180 av dessa batterier. Vissa ficklampor med hög lumen, såsom Thrunite TN14 och Fenix PD35 använder 18650. Laptops, datorer och andra elektriska produkter kan också använda 18650 vilka tillåter dem att laddas upp om och om igen.

Vad är livslängden hos ett uppladdningsbart 18650 batteri?

Givetvis beror livslängden på hur många gånger du laddar upp och använder ditt batteri. För att öka livslängden och maximalt antal uppladdningar kan du se till att ladda upp batteriet när det ännu inte är tomt.

Jag rekommenderar att du köper batterier som testats för antal uppladdningar. Vissa batterier har kapacitet att laddas upp 1000-2000 gånger! Se till att dina batterier håller länge. Batterionline erbjuder batterier av högsta kvalitet av endast de mest välkända märkena.

Tekniska specifikationer

Litiumbatterier har högre energitäthet än alkaliska batterier och brunstensbatterier och har normalt dubbelt så hög nominell cellspänning (3,0 eller 3,6 V). Litiumbatterier förekommer bland annat som cylindriska battericeller till kameror, och som knappceller till exempelvis ur. Litiumbatterier har högt energiinnehåll och kan avge brännbara gaser, eller till och med fatta eld om de kortsluts.

Vanliga AA batterier har en spänning på 1,2-1,5 Volt, 18650 batterier är betydligt starkare och har en nominell cellspänning på 3,7 Volt, något som innebär att batteriet kan driva mer strömkrävande elektronik.

Spänningen i Li-ion batterier är inte konstant utan sjunker gradvis under användning, spänningen varierar vanligtvis från mellan 4,2V till 2,4V beroende på hur mycket energi som finns kvar.Samtliga Li-ion batterier tar skada vid spänningsfall eller överladdning, därför är de oftast utrustade med en PCB skyddskrets (protected circuit board) som bryter strömmen vid laddning när batteriet når sin högsta spänning (4,2V) eller under användning när det når sin lägsta spänning (2,4V). Batterier med skyddskrets är oftast några millimeter längre och skyddskretsen hittar du i botten av batteriet.

Säkerhet

Vissa återförsäljare saluför av kostnadsskäl 18650 batterier utan skyddskrets, dessa bör i de flesta fall undvikas på grund av brand och/eller explosionsrisk i samband med laddning. Hos Batterionline finns endast de rekommenderade, testade och säkra batterierna. Om du använder sunt förnuft och stänger av din elektriska produkt när du inte använder den, samt ser till att den inte överhettas ökar du säkerheten och hållbarheten hos dina batterier och produkter.

You may also like