Centerhögtalare och det bästa inom hifi

centerhögtalare

Som en riktig hifi-nörd, så älskar jag bra ljud. Bra ljud kommer endast i form av bra centerhögtalare. Men för att få ett riktigt bra ljud måste man ibland ha en förstärkare. Därför har jag valt ut mina fyra favoritmärken, som jag tycker levererar den bästa ljudupplevelsen. Först, mina två favoritmärken, Wharfedale och Mission, inom högtalare och centerhögtalare just nu. Sedan, Audiolab och Densen – två märken av förstärkare som är de bästa på marknaden enligt mig. Till sist avslöjar jag min senaste favorit inom ljud – TIBO!

Centerhögtalare

En bra centerhögtalare spelar en stor roll i ett surroundsystem, då den ger en helhet till ljudupplevelsen. Centerhögtalaren placeras direkt framför skärmen och är det viktigaste röst- och dialogområdet som du kan ha. Jag har testat många olika märken av bra centerhögtalare och det jag har lärt mig är att ingen högtalare är den andra lik. Basen, ljudet och högtalarens effektivitet varierar mellan varje märke och gör varje centerhögtalare unik. Men det finns två märken inom högtalare som gör upplevelsen mer speciell: Wharfedale och Mission.

Wharfedale

Storbritanniens mest kända högtalare! Jag gillar Wharfedale främst för deras diskreta design. Själv har jag ett ett par vita golvhögtalare från Wharfedale i mitt vardagsrum, men i framtiden kommer jag nog investera i ett par Wharfedale diamond 220 till mitt kontor. Dessa högtalare är storleken mindre, vilket gör att jag enkelt kan placera dem på mitt skrivbord eller på ett stativ på golvet. Diamond är en serie aktiva högtalare från Wharfedale, vilket passar mig perfekt då jag enkelt kan koppla upp min telefon och spela musik när jag vill. Wharfedale diamond är även en av de mest framgångsrika högtalarserierna någonsin.

På senare tid har jag kollat efter ett par centerhögtalare från Wharfedale till mitt vardagsrum. På min önskelista står Wharfedale diamond 220c. Dessa 2-vägs centerhögtalare i vitt är en av de läckraste centerhögtalarna jag någonsin sett!

Mission

Mission är min senaste favorit av högtalare. Jag har ännu inte testat ett par högtalare härifrån men deras minimalistiska design av centerhögtalare gör mig nyfiken. Första gången jag kom i kontakt med Mission var hemma hos en hifi-älskande vän, som stolt visade upp sitt senaste tillskott av centerhögtalare genom att dundra ut sin favoritlåt genom den vita, kompakta boxen.

Misson påminner lite om Wharfedales design, med sina långa smala högtalare. De beskriver sig själva som klassiska men moderna, genom att bevara sitt fokus på design men samtidigt producera högtalare med finess. Även Missions serie av centerhögtalare påminner av Wharfedales design. Wharfedales prisnivå är dock lite högre och utbudet är bredare. Missions MX-serie ger en mer tekniskt avancerad centerhögtalare, medan centerhögtalarna från Missions LX-serie är mer prisvärda.

centerhogtalare

Förstärkare

På senare år har jag fått upp mer och mer intresse för förstärkare. Min främsta anledning till mitt första köp av en förstärkare var att jag ville ha en maffigare ljudbild. Jag ville njuta av musiken på ett nytt sätt, genom att bygga ut min högtalaranläggning och få ett häftigt surroundljud, som kompletterar min centerhögtalare.  

Audiolab

Nyckelorden till hifi från Audiolab är övertygande och trovärdigt. Audiolab levererar alltid en imponerande ljudkvalitet till ett bra pris. Genom märkets förstärkare strömmar ett ljud som annars endast kunde hittas bland high-end segmentet. Sedan 1983 har brittiska Audiolab levererat hifi av hög kvalitet. Audiolab är inte den största producenten av förstärkare på marknaden, men absolut en av de främsta enligt mig.

Densen

Danska Densen är en high-end producent av hifi i klassisk skandinavisk formgivning. Hifi-producenten från grannlandet levererar alltid förstärkare i stilren design. Deras hifi är ett uttryck för västjysk stolthet, vilket dess unika design visar.

Till sist skulle jag vilja uppmärksamma en av mina senaste favoritmärken inom ljud: TIBO. TIBO gör högtalare med en tvist! TIBO Vogue 3 – men trä och tyg integrerat i sin design är en av mina absoluta favoriter. Det blir min nästa investering!


Jag hoppas alla ni hifi-älskare fick någon inspiration genom mitt inlägg, och att ni kommer finna Wharfedales and Missons centerhögtalare lika bra som jag gör! Alla dessa kan ni hitta på HiFi-freaks hemsida. Kom ihåg Audiolab och Densen nästa gång ni söker en förstärkare – och glöm inte var ni läste hifi-märket TIBO först! 

You may also like